Graanhandel van Loon

Sinds 2003 is het pand aan de Piushaven 1 een rijksmonument. In 1935 ontwierp de Tilburgse architect Jos Schijvens dit kantoorpand met opslag en dubbel woonhuis. Opdrachtgever was A.C. van Loon en Zn. coöperatieve Graan en Meelhandel.
Vanaf de waterkant bekeken, is er weinig fantasie voor nodig om in de vorm van het gebouw een schip te herkennen met de schoorsteen als voorsteven. Met vervolgens de ronde ‘kop’, het ruim met daarachter de theehut en het stuurhuis.

Dit karakteristieke gebouw is geheel in de stijl van de Amsterdamse school/expressionisme ontworpen. Het pand heeft een grote architectonische waarde vanwege het materiaalgebruik en de, voor de graanhandel uitzonderlijke, rijke detaillering en vormgeving.

“Het pand benadrukt de historische ontwikkelingen in de Piushaven van weleer. In de huidige ontwikkeling van de Piushaven, waarbij oude industriële panden worden vervangen door woningbouw, zal dit pand een blijvende herinnering vormen aan vervlogen tijden.”

Voor meer informatie: http://www.vanderweegen.nl | http://www.triborgh.nl

 

Graanhandel van Loon- Jos Schijvens- Kantoor Triborgh