Huize Moerenburg

Het natuurgebied Moerenburg ligt direct ten zuidoosten van het Wilhelminakanaal. Het heeft een agrarisch karakter en een belangrijke functie voor natuur en landschap.

Regelmatig zijn er wandelingen door dit gebied met natuurgids en kun je zelf op pad gaan. Je leert zo meer over de historie van dit gebied, en waarom het zo bijzonder is.

In 2005 werden bij graafwerkzaamheden op het terrein van de waterzuivering de resten aangetroffen van Huize Moerenburg. Dit landgoed was rond 1310 een van de eerste drie stenen huizen in Tilburg en is daarmee een belangrijk onderdeel van de Tilburgse geschiedenis. Tegenwoordig staat er een monument in de vorm van de contouren van het huis. Er zijn geen bouwtekeningen van het oorspronkelijke huis en er heeft geen ruïne gestaan. Er is alleen een schilderij waarop te zien is hoe Huize Moerenburg er mogelijk uitzag. Daarop is onder andere te zien dat er bij de ingang twee stenen leeuwen staan.

Kijk voor het verhaal van Huize Moerenburg op:

http://www.moerenburg.info/

Moerenburg-statue

 

Huize Moerenburg -oud