Elko

Sinds 2004 ontwikkelt Tilburg een museumhaven. In deze haven komen uitsluitend monumentale bedrijfsvaartuigen voor een ligplaats in aanmerking.

Anno 2012 telt de collectie een vijftiental voormalige binnenvaartschepen van circa 100 jaar oud. Deze liggen verspreid over het totale Piushavengebied.

De Elko ligt ook in de Museumhaven en is gebouwd als stoomsleepboot. Door zijn afmetingen en gewicht van 100 ton was dit schip een forse verschijning. Sleepboten werden gebruikt om andere schepen te slepen. De Elko is gebouwd in 1927 en heeft een lengte van bijna 20 meter lang. Hij heeft gevaren rond Dordrecht, Duitsland, België en Engeland.

In 1941 werd de Elko door de Duitsers gevorderd. Na de oorlog heeft de sleper nog vier jaar dienst gedaan bij de Britse marine. In 1949 kreeg de oorspronkelijke eigenaar, de weduwe E. Korver-Kleijn, de boot terug.

Kijk voor meer informatie op:

www.dewaterkantvantilburg.nl | www.tilburgtewater.nl

Elko