De Brugwachter

De Draaibrug dateert uit 1923. De brug is zwaar uitgevoerd, geklonken in staal, omdat het de bedoeling was dat er een tram overheen zou rijden. Maar zover is het nooit gekomen. Er hebben nog wel een tijd auto’s overheen kunnen rijden, tegenwoordig kun je er alleen nog te voet of met de fiets oversteken. Voor het scheepvaartverkeer heeft een Draaibrug als voordeel dat de schepen tegelijkertijd in twee richtingen de brug kunnen passeren. De brugwachters draaien de brug anno 2015 nog op de ouderwetse manier: handmatig met een slinger. Het kleine wachthuisje aan het water wordt nog steeds gebruikt door de brugwachter, die van hieruit ook de nieuwe brug Den Ophef bedient.

Op 16 maart 2015 is de film De Laatste Brugwachter in première gegaan. Met de film legt Lidi Toepoel een verbinding tussen de generaties van vroeger en nu en heeft daarbij oog voor een uitstervend beroep: dat van brugwachter. We zien het allemaal vanuit de blik van de kleine Daan: een wereld vol kleur en oog voor de omgeving van Tilburg.

Bekijk hier de film De laatste brugwachter van Lidi Toepoel:

http://www.zevenregios.nl/brugwachter.html

Bouwtekening Draaibrug Prinsenhoeven

wilhelmina

Brugwachter Piet Maas