Graanhandel Teurlings-de Jong b.v. / Shinzo

Het is te danken aan de langdurige bedrijvigheid van de firma Solnuts voorheen Teurlings-de Jong dat de Piushaven niet vroegtijdig gedempt is. Tot halverwege de jaren 90 kwam er af en toe een schip met sojabonen haar lading lossen in de Piushaven. Het allerlaatste schip dat zijn vracht in de Piushaven loste, was de spits ‘Almere’ van schipper Hornshaw. Op 7 maart 1994 loste dit schip 250.010 kilo ruwe sojabonen bij Solnuts.

In 2008 was de graanloods het eerste woningbouwplan, dat in de herontwikkeling van de Piushaven is gerealiseerd. Eigenaar H. Jacobs had oorspronkelijk de bedoeling om de loods te restaureren, maar uiteindelijk is het pand exact herbouwd. Samen met architectuurstudio Deven is het plan ontwikkeld, waarbij de karakteristieke havenbebouwing als uitgangspunt werd genomen. De houten balkenconstructies aan de binnenzijde zijn opnieuw gemaakt. De huidige woontoren is geïnspireerd op de vorm van de voormalige silo. In 2010 kwam sushirestaurant SHINZO in het pand.

De trend om in de herontwikkeling van het Piushaven-gebied respectvol om te gaan met het traditionele havenfront is hier echt begonnen.

Kijk voor informatie op:

http://www.shinzolounge.nl/

Graanhandel Teurlings-de Jong bv 1985